Guldkaka

Eller äggulekaka som den också kallas. Den har fått sitt namn från den mer gulaktiga fägen som den får av att man bara har äggulor i. När jag bakade mina påskhare-cupcakes fick jag flera äggulor över så då passade jag även på att baka en guldkaka.
 
Recept
4 äggulor
2 dl strösocker
75 gram rumstempererat smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smöra och bröa en form på ca 1,5 liter.
  • Rör äggulor och socker pösigt. Det blir lite vitaktigt i färgen.
  • Tillsätt smör, bakpulvver, vaniljsocker och mjöl.
  • Blanda tillsist i mjölken och rör till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Känn med en provsticka att kaka är torr i mitten innan du tar ut den ur ugnen.
 
//Sofia
 

Påskhare-cupcakes

Påsken är strax här och när jag fick se ett tips om hur man kan göra kaninöron av marshmallows kände jag att nu varett perfekt tillfälle att testa. Receptet på cupcakes och toppingen har jag bakat efter tidigare och tycker mycket om så det var ett självfallt val. Dessa är ganska lätta att göra, det som tar tid är att vispa fluffet till toppingen.
 
 
Recept (ca 24 stycken)
200 gram osaltat smör, rumstempererat
400 gram vetemjöl
300 gram strösocker
3 tsk bakpulver
4 stora ägg
5 dl grädde
2 tsk vaniljextrakt
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Placera muffinsformar i en muffinsplåt eller använd dubbla muffinsformar och ställ dem på en plåt.
  • Vispa rumstempererat smör till det blir ljust och fluffigt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och vispa tills det är helt blandat, inte längre.
  • Fördela smeten i muffinsformarna, ca en glasskopa per form.
  • Grädda cupcakesen 20 minuter och låt sedan svalna.
Vaniljfluff
1 dl vatten
225 gram strösocker
120 gram glykossirap
150 gram äggvitor
3 msk strösocker
1 tsk vanlijextrakt
  • Häll vatten, 225 gram strösocker och glykossirap i en kastrull. Värm på medelvärme och rör tills sockret är helt upplöst. Viktigt att sockret är helt upplöst för att få en fin fluff.
  • Sluta rör och låt sockerlagen koka tills den är 117 grader. 
    • TIPS! Har du ingen kökstermometer, låt sockerlagen kokapå medelhög temperatur under omrörning. När detblivit en klar och bubblig sirap tar du av den från plattan.
  • Under tiden sockerklagen kokar häller  du äggvitorna i en ren skål.
  • Vispa äggvitorna på medelhastighet och tillsätt 3 msk strösocker, en sked åt gången. Fortsätt vispa tills smeten inte lossnar när du vänder skålen upp och ner.
  • Ta av sockerlagen från spisen när den nått 117 grader.
  • Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna under tiden som du vispar.
  • Tillsätt vaniljextrakt och fortsätt vispa ca 10 minuter. Vill du ha någon färg på fluffet så tillsätter du det nu med.
  • Fyll en spritspåse med fluff och spritsa på dom kallacupcakesen. Dekorera med strössel.
Till dessa cupcakes har jag valt att använda mig av tyllen Wilton 223. Det är en multiopen tyll som spritsar flera tunna strängar samtidigt. Har du ingen sådan tyll går det lika bra att bara lägga på fluffet eller använda sig av en annan tyll som man tycker passar.
 
 
När jag hade spritsat satte jag på öron som jag gjort av marshmallow, ögon och näsa av strössel. Marshmallowen klippte jag på diagonalen, sedan doppade jag den klippa sidan, som också är kladdig, i strössel.
 
Sambons kollegor fick äran att äta upp dessa idag. Jag hade dock sparat en hemma till mig själv och jag kan lova att den var riktigt god.
 
//Sofia
 
 
 

Mini mums-mums

Jag har länge tänkt att jag ska göra egan mums-mums. Nu har jag äntligen tagit tag i det och det var ju inte alls så svårt som jag trodde att det skulle vara. Jag valde att göra mina i mini-format. Är dom dessutom så kan man ta två, super bra :)
 
Ett tips är att använda hushållsassistent/bakmaskin då det tar ett tag att vispa fluffet.
 
Sprisade och väntar på att doppas i choklad
 
Jag valde att ha vanljpulver istället för vaniljsocker därav att de är svart prickiga. Anledningen till detta var helt enkelt att jag glömt köpa nytt vaniljsocker. Jag tog då 1,5 tsk vaniljpulver. Smaken blev det ingen skilland på.
 
Recept (ca 40 stycken)
 
 
Fluff
4,5 dl strösocker
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelatinpulver
1,5 dl nykokt hett vatten
 
Topping och botten
ca 20 smörgåsrån
400 gram mörk choklad
1msk matolja
  • Börja med att blanda florsocker, vaniljsocker, äggvita och kallt vatten i en bunke. Använd gärna en hushållssassistent om du har.
  • Koka upp vatten och blanda i gelatinpulvret och rör tills det löst upp sig helt. Viktigt att det löser upp sig ordentligt för att undvika att det bildas klumpar i fluffet.
  • Blanda den heta vätskan med övriga ingredienser. Vispa till ett hårtvitt skum. Det tar ca 10 minuter.
  • Stansaut rundlar av smörgåsrånen med ex en pepparkaksform, ett glas eller något annat runt.
  • Spritsa fluffet på kexen. Ställ sedan i frysen cirka 2 timmar.
  • Smält chokladen över vattenbad och blanda i rapsoljan och rör till en slät smet.
  • Häll chokladen i en kopp som är lite större än dina mums-mums så att du lätt kan doppa dem.
  • Doppa mums-mumsen i chokladen. Låt dem rinna av lite och ställ sedan i kylen för att stelna.
 
//Sofia