Syltkakor

Baka med min dotter är både roligt och tålamodskrävande. Hon vill alltid att vi ska bak chokladbollar för då får man dega med händerna som hon säger men det är inte alltid jag känner chokladbollar. Häromdagen gjorde vi därför syltkakor istället, eller hallongrottor är väl det mest kända namnet men vi hade jordgubbssylt istället så jag tyckte syltkakor varett bättre namn. Och till dotterns stora lycka får man använda händerna när man bakar dessa kakor med.
 
 
Recept (ca 15-20 stycken)
200 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/3 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
  • Börja med att vispa smör, florsocker och strösocker tills det blir krämigt.
  • Tillsätt resterande ingredienser och jobba snabbt ihopp till en smidig deg. 
  • Plasta in bunken och ställ den i kylen ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta ut degen och dela den sedan i 15-20 lika stora delar beroende på hur stora kakordu vill ha.
  • Forma varje del till en boll och lägg på bakplåtspapper eller i muffinsformar.
  • Gör en grop i varje boll och fyll med valfri sylt.
  • Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter.
  • Låt svalna.
Nybakade kakor med ett glas mjölk till. 
 
 
//Sofia

Lata frukostfrallor

Finns det något godare än nybakat bröd till frukosten? Knappast. Om det dessutom går att få det med minimal ansträning är det ju super. Dessa frallor rör du ihop på kvällen dagen innan och låter sedan degen jäsa i kylen över natten. På morgonen tar du bara fram degen och delar upp den i bitar och sätter in i ugnen. Vi gör ofta dessa frallor här hemma.
 
Recept (20 frallor)
1/4 paket jäst
6 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk socker
 
På kvällen:
  • Smula sönder jästen i en bunke. Häll i 5 dl vatten och rör runt tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt salt, olja, socker och rågsikt och rör ihop det.
  • Tillsätt vetemjölet lite i taget under tiden du rör om.
  • Tillsätt en sista decilitern vatten och rör om tills du har en slät deg. Degen kommer att vara kladdig.
På morgonen:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Bearbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat. 
  • Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten på ugnen 20-25 minuter.
 
 
Förlåt för sen vridna bilden men min dator vill inte samarbeta riktigt för tillfället.
 
//Sofia

Cream cheese frosting

Fjärilstårtan jag gjorde förra helgen var täckt med cream cheese frosting. Väldigt enkel att göra och den blev fast och bra att spritsa med också.
 
Recept (räcker för att täcka en tårta på 24 cm)
200 gram rumsvarmt smör
4-5 dl florsocker
250 gram Philadelphiaost
ev. 1 tsk vaniljextrakt
  • Vispa smöret krämigt och ljust. Det tar minst 5 minuter att göra detta för att få en bra frosting.
  • Blanda i 4 dl av florsockret. Vispa ytterligare 5 min tills forstingen är riktigt krämig.
  • Tillsätt Philadelphiaosten och ev. vaniljextrakt och vispa frostingen slät. Vill du ha någon färg på frostingen till sätter du även den nu.
  • För att få en tjockare konsistens på frostingen vispa i ytterligare 1 dl florsocker.
//Sofia