Syltkakor

Baka med min dotter är både roligt och tålamodskrävande. Hon vill alltid att vi ska bak chokladbollar för då får man dega med händerna som hon säger men det är inte alltid jag känner chokladbollar. Häromdagen gjorde vi därför syltkakor istället, eller hallongrottor är väl det mest kända namnet men vi hade jordgubbssylt istället så jag tyckte syltkakor varett bättre namn. Och till dotterns stora lycka får man använda händerna när man bakar dessa kakor med.
 
 
Recept (ca 15-20 stycken)
200 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/3 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
  • Börja med att vispa smör, florsocker och strösocker tills det blir krämigt.
  • Tillsätt resterande ingredienser och jobba snabbt ihopp till en smidig deg. 
  • Plasta in bunken och ställ den i kylen ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta ut degen och dela den sedan i 15-20 lika stora delar beroende på hur stora kakordu vill ha.
  • Forma varje del till en boll och lägg på bakplåtspapper eller i muffinsformar.
  • Gör en grop i varje boll och fyll med valfri sylt.
  • Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter.
  • Låt svalna.
Nybakade kakor med ett glas mjölk till. 
 
 
//Sofia

Kommentera här: