Semlor

Av de släta kardemummabullarna jag bakade i helgen blev en del till semlor idag fettisdagen till ära. Jag valde att göra små semlor idag och visst är detså att är de små får man ta två. Då jag är allergisk mot mandel hade jag mitt eget alternativ till mandelmassa inuti.
 
 
Jag hade inte tid att styla dom så de ser verkligen hemgjorda ut men det är för mig lite av charmen med att göra egan semlor, att dom inte ser köpta ut. 
 
//Sofia

Kardemummabullar

Ibland kan helt enkla, släta bullar vara det godaste tycker jag. En god kopp kaffe och en slät bulle till är alldeles lagom till eftermiddagsfikat. Dock är det viktigt att bullen inte är torr för en torr bulle kan förstöra vilket fika som helst. Efter lite letande hittade jag ett recept som jag experimenterade lite med och lyckades få en luftig och saftig bulle. 
 
 
Recept (ca 30 stycken)
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
12 dl vetemjöl
3 tsk malen kardemumma

Mjöl till utbakningen
1 ägg att pensla med
 
  • Värm mjölken till ca 35-37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och bland i den ljumna mjölken
  • Tillsätt smöret, salt, socker, vetemjöl och kardemumma. Arbeta ihop till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa under handduk tills den blivit ungefär dubbelt så stor, ca 60 minuter. Tiden degen behöver jäsa beror på hur varmt den står.
  • Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den lika stora delar. Vill du ha större bullar delar du degen i färre delar.
  • Rulla till runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper på plåter.
  • Låt jäsa under handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter beroende på storlek. Ta ut dem när deär gyllenbruna.
  • Låt svalna på galler.
Jag valde att göra mina bullar i varierande storlekar. När man gör detta är det viktigt att man har samma storlek på bullarna på varje plåt dvs. stora bullar på en plåt och mindre på en annan. Detta för att bullarna ska bli jämt gräddade.
 
//Sofia
 

Klassisk kladdkaka

Klassisk kladdkaka går alltid hem oavsett tillfälle. Det är en kaka som kan varieras i oändlighet och alla har vi nog vår egen favorit av denna kaka. Jag har provat fler olika sätt att göra kladdkaka på och alla blir goda men min favorit är nog ändå denna då den blir så där krämig inuti som jag vill ha den.
 
 
Recept
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörja och bröa en form med löstagbar kant som är ca 21 cm diameter. Har du en mindre form blir kakan tjockare och kan behöva längre tid i ugnen, har du en större form blir den tunnare och behöver inte gräddas lika länge.
  • Vispa ägg och smält, avsvalnat smör väl. Tillsätt sockret och vispa fluffigt.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Rör i blandningen i äggsmeten så att det precis blir blandat. Vispa inte för blir kakan lätt väldigt torr.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Känn efter med en provsticka så kakan är klar. Jag brukar ta ut min när provstickan fortfarande är lite kladdig.
  • Låt stå och svalna innan kakan serveras med grädde och bär.
  • Förvara kakan i kylen om det blir något över.
//Sofia