Kardemummabullar

Ibland kan helt enkla, släta bullar vara det godaste tycker jag. En god kopp kaffe och en slät bulle till är alldeles lagom till eftermiddagsfikat. Dock är det viktigt att bullen inte är torr för en torr bulle kan förstöra vilket fika som helst. Efter lite letande hittade jag ett recept som jag experimenterade lite med och lyckades få en luftig och saftig bulle. 
 
 
Recept (ca 30 stycken)
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
12 dl vetemjöl
3 tsk malen kardemumma

Mjöl till utbakningen
1 ägg att pensla med
 
  • Värm mjölken till ca 35-37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och bland i den ljumna mjölken
  • Tillsätt smöret, salt, socker, vetemjöl och kardemumma. Arbeta ihop till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa under handduk tills den blivit ungefär dubbelt så stor, ca 60 minuter. Tiden degen behöver jäsa beror på hur varmt den står.
  • Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den lika stora delar. Vill du ha större bullar delar du degen i färre delar.
  • Rulla till runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper på plåter.
  • Låt jäsa under handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter beroende på storlek. Ta ut dem när deär gyllenbruna.
  • Låt svalna på galler.
Jag valde att göra mina bullar i varierande storlekar. När man gör detta är det viktigt att man har samma storlek på bullarna på varje plåt dvs. stora bullar på en plåt och mindre på en annan. Detta för att bullarna ska bli jämt gräddade.
 
//Sofia
 

Kommentera här: