Mug cake

Mug cake är en kaka du gör i porslinsmugg i mikrovågsugnen. Det går snabbt och enkelt göra och är den perfekta kakan att slänga ihop när du blir akut sugen på något gott. Ingredienserna för att göra en mug cake har du säkert redan hemma i skafferiet.

Jag har testat många olika recept och varianter på mug cake. Receptet nedan är den varianten jag tycker är bäst. 
 
Recept (1 mug cake)
3 msk smör 
3 msk vetemjöl
3 msk strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
 
  • Lägg smöret i en porslinsmugg so rymmer ca 3 dl och smält det i mikorvågsugn ca 30 sekunder.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Rör sedan ner blandningen med de torra ingredienserna i muggen med de smälta smöret.
  • Blanda i mjölken och rör till en slät smet.
  • Tillaga i mikrovågsugn ca 1-1 1/2 minut beroende på hur kladdig du vill ha den. Är det första gången du gör mug caken börja 1 minut och kör sedan 10 sekunder/gång tills kakan har den konsistensen du önskar.
  • Toppa med grädde, bär eller något annat gott. Eller ät den precis som den är.
 
Den vänstra mug caken på bilden är körd ca 15 sekunder längre i mikrovågsungen än den andra. Man ser tydligt hur stor skillnad det blir på hur kladdig kakan är.
 
//Sofia
 
Follow my blog with Bloglovin

Alternativ mandelmassa

Fettisdagen närmar sig och semletiderna har redan börjat. För oss som är allergiska mot mandel eller nötter brukar alternativet bli att köpa semla med vaniljkräm inuti istället för mandelmassa om man inte vill göra egna semlor. För några år sedan tyckte jag semletiden var tråkig eftersom jag inte kunde äta "riktiga" semlor. Detta var innan jag kom över ett recept på hur man kan göra mandelfri mandelmassa. Det blir självklart inte riktigt samma sak som mandelmassa men det är definitivt ett riktigt bra alternativ.

Recept

1 dl solrosfrön
1dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk grädde

  • Mixa solrosfröna fint.
  • Blanda i övriga ingredienser.
//Sofia

Red velvet cupcake

Idag var det sambons tur att ha fredagsfikat på jobbet och såklart fick jag baka åt honom. Dagens fika blev red velvet cupcakes. Jag gillar dessa cupcakes då dom har en härlig röd färg som är svår att få när man bakat vanliga cupcakes. När man gör red velvet så använder man filmjölk och bikarbonat istället för det klassiska bakpulvret. Anledningen till att man använder filmjölk är att bikarbonatet behöver en surare miljö för att ha en svällande effekt, även kakaon trivs i denna miljön då pH:t gör att det ser rött ut i färgen.
 
Jag hittade inte mitt vanliga recept som jag brukar använda när jag gör red velvet och jag kom inte ihåg hela receptet i huvudet heller så jag fick leta upp ett annat som jag modifierade lite som jag ville ha det. Det gjorde dock ingenting för dessa blev lika goda. 
 
 
Recept (12 stycken)
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk salt
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl olja (jag använde matolja)
1 ägg
1-1,5 msk röd hushållsfärg
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ättiksprit (12%)
3/4 tsk bikarbonat
  • Sätt ugnen på 175 grader och ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt.
  • Blanda mjöl, kakao och salt väl i en bunke.
  • Vispa socker och olja till en jämn blank smet med elvisp i en annan bunke.
  • Tillsätt ägget under vispning och sedan hushållsfärgen och vaniljsockret. (Jag hade den större mängden hushållsfärg då jag vill ha mina cupcakes väldigt mörkt röda).
  • Tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat under vispning på låg hastighet.
  • Blanda ättiksprit ochbikarbonat i en kopp. Det skummar lite om det. Rör sedan ner blandningen i smeten.
  • Fyll muffins formarna till 3/4 med smet och grädda sedan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  • Låt svalna helt innan dom garneras med frosting.
Cream cheese frosting
 
Frostingen jag har använt mig av är ett recepet efter Leila Lindholm som jag tycker är super bra. Jag har aldrig misslyckats med den frostingen och den passar dessutom bra till de flesta cupcakes.
 
Recept
60 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronjuice
100 gram färskost
Ev. några droppar valfri hushållsfärg.
Strössel till garnering
  • Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronjuice krämigt.
  • Vispa i färskosten.
  • Färga frostingen med hushållsfärg eller behåll den vit.
  • Spritsa frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.
Lyckasinte vända på sista bilden tyvärr, så det får bli en liggande cupcake.
 
//Sofia