Chocolate chip cookies från Bakboxen

Jag har under en period testat Bakboxen. Detta är en prenumerationstjänst där man en gång i månaden får hem en box med ingredienser, verktyg och recept. Konceptet är i sig en bra grej men själv har jag inte varit speciellt imponerad av det. Antagligen beror det på att jag tyckt recepten varit för enkla, det inte motsvarat mina förväntningar och att priset varit för högt. Det har dock varit goda recept så de jag har fått kommer jag med stor säkerhet göra igen precis som med dessa Chocolate chip cookies. Jag gjorde dom i veckan och sambon fick med sig dom till jobbet dagen efter, dom tog tydligen slut med en gång vilket jag ser som ett bra betyg.
 
 
Recept (ca 25 stycken)
225 g osaltat smör
200 g strösocker (ca 2,2 dl)
225 g ljust muscovadosocker (ca 2,8 dl)
1 stort ägg
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
350 g vetemjöl (ca 5,8 dl)
10 g maizena (ca 1 msk)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
200 g mörka chokladknappar
200 g vita chokladknappar
Ev. 1 tsk havssalt
 
  • Sätt ugnen på 180 grader. Jag hade den på varmluft men det går lika bra med vanlig över/undervärme också.
  • Rör smör, socker och muscovadosocker tills det blir ljust och fluffigt, ca 3 minuter. Häll i det hela ägget och rör ordentligt innan du tillsätter äggulorna ett åt gången. Tillsätt vaniljsockret och rör det luftigt i ytterligare 2 minuter.
  • Blanda mjöl, maizena, bakpulver, bikarbonat. Häll den torra mixen över smeten och rör om tills allt är ordentligt blandat. Blanda ner chokladknapparna i smeten. Spara några att ha på toppen efter gräddningen om du vill.
  • Klicka ut smeten på bakplåtspapper på plåtar. Försök göra dem lika stora. Man kan använda sig av en glasskopa för att enkelt få dem lika stora. Låt det vara ett stort avstånd mellan varje kaka, dom flyter ut mer än man tror.
  • Strö ev. havssalt på toppen av kakorna och grädda på mellersta delen i ugnen 10-13 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och lägg ev. på några extra chokladknappar på varje kaka så att de smälter lite grann.
Tips: Vill du hellre ha mörka chokladkakor minska mängden vetemjöl till 300 g (5 dl) och tillsätt 50 g (ca 1 dl) kakao istället. I övrigt följer du receptet.
 
 
//Sofia

Kommentera här: