Chokladbollar

Chokladbollar är otroligt uppskattat här hemma både av dottern och sambon. Oftast hinner jag knappast smaka på dom själv innan dom är slut. Chokladbollar är också något jagtycker är smidigt att göra när dottern vill baka eftersom det inte är något som skall värmas eller in i ugnen. Dock tycker hon inte om att bli kladdig om fingrarna så det slutar oftast med att jag står där själv och kladdar tills det är dags att rulla dom i pärlsocker, då vill hon vara med och smaka :)
 
Jag använder mig alltid av receptet i boken Sju sorters kakor när jag gör chokladbollar. Enligt receptet ska det bli 30 stycken men det lyckas jag aldrig med. Jag gör dom antaglingen för stora.
 
Recept
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe (jag använder vanligt kranvatten då dottern inte tycker om att det ibland blir lite
         kaffesmak men personligen tycker inte det spelar någon roll för smaken)
Pärlsocker eller kokosflingor till garnering 
 
  • Låt smöret bli rumstempererat, det blir lättareatt använda det då.
  • Rör smör, strösocker och vaniljsocker poröst.
  • Blanda i kakaon och tillsätt havregrynen.
  • Tillsätt kaffe/vatten lite i taget och rör tills allt är blandat. 
  • Forma smeten till små bollar.
  • Rulla i kokos eller pärlsocker.
Förvara chokladbollarna i kylen tills de ska avnjutas.
 
 
//Sofia

Kommentera här: