Red velvet cupcake

Idag var det sambons tur att ha fredagsfikat på jobbet och såklart fick jag baka åt honom. Dagens fika blev red velvet cupcakes. Jag gillar dessa cupcakes då dom har en härlig röd färg som är svår att få när man bakat vanliga cupcakes. När man gör red velvet så använder man filmjölk och bikarbonat istället för det klassiska bakpulvret. Anledningen till att man använder filmjölk är att bikarbonatet behöver en surare miljö för att ha en svällande effekt, även kakaon trivs i denna miljön då pH:t gör att det ser rött ut i färgen.
 
Jag hittade inte mitt vanliga recept som jag brukar använda när jag gör red velvet och jag kom inte ihåg hela receptet i huvudet heller så jag fick leta upp ett annat som jag modifierade lite som jag ville ha det. Det gjorde dock ingenting för dessa blev lika goda. 
 
 
Recept (12 stycken)
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk salt
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl olja (jag använde matolja)
1 ägg
1-1,5 msk röd hushållsfärg
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ättiksprit (12%)
3/4 tsk bikarbonat
  • Sätt ugnen på 175 grader och ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt.
  • Blanda mjöl, kakao och salt väl i en bunke.
  • Vispa socker och olja till en jämn blank smet med elvisp i en annan bunke.
  • Tillsätt ägget under vispning och sedan hushållsfärgen och vaniljsockret. (Jag hade den större mängden hushållsfärg då jag vill ha mina cupcakes väldigt mörkt röda).
  • Tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat under vispning på låg hastighet.
  • Blanda ättiksprit ochbikarbonat i en kopp. Det skummar lite om det. Rör sedan ner blandningen i smeten.
  • Fyll muffins formarna till 3/4 med smet och grädda sedan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  • Låt svalna helt innan dom garneras med frosting.
Cream cheese frosting
 
Frostingen jag har använt mig av är ett recepet efter Leila Lindholm som jag tycker är super bra. Jag har aldrig misslyckats med den frostingen och den passar dessutom bra till de flesta cupcakes.
 
Recept
60 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronjuice
100 gram färskost
Ev. några droppar valfri hushållsfärg.
Strössel till garnering
  • Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronjuice krämigt.
  • Vispa i färskosten.
  • Färga frostingen med hushållsfärg eller behåll den vit.
  • Spritsa frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.
Lyckasinte vända på sista bilden tyvärr, så det får bli en liggande cupcake.
 
//Sofia

Kommentera här: