Kardemummakakor

Kardemumma är en krydda jag har har blandade känslor för. När jag var lite älskade jag farmors kardemummakaka, den var det bästa jag visste. Nu förtiden är det mer hatkärlek till kardemumman. Ibland tycker jag det är super gott medans jag andra dagar knappt vill höra talas om kardemumma. Antagligen åt jag för mycket av det när jag var liten.
Dessa kardemummakakor tycker jag dock väldigt mycket om. Dom är som små mumsbitar. Receptet är i grunden samma som jag använde till syltkakorna jag gjorde för ett tag sedan.
 
 
 
Recept
200 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/3 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
5 tsk malen kardemumma
Valfri sylt
  • Börja med att vispa smör, florsocker och strösocker tills det blir krämigt.
  • Tillsätt resterande ingredienser och jobba snabbt ihopp till en smidig deg. 
  • Plasta in bunken och ställ den i kylen ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta ut degen och dela den i 5lika stora delar. 
  • Rulla varje del till en lång korv. 
  • Lägg korvarna på plåtar med bakplåtspapper och platta till dom lite med fingrarna. Gör sedan som ett litet dike i mitten längs med de till plattade korvarna. Lägg lite av valfri sylt i diket på kakorna.
  • Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter.
  • Låt svalna lite innan du skär dem i lagom stora bitar.
 
 
//Sofia
1 norrbotten emma:

skriven

åh så gott

kramiz

2 Emelia Jonsson:

skriven

Muuums! Kolla gärna in min blogg!

Kommentera här: