Red velvet cupcakes med cream cheese frosting

Cupcakes är nog det bakverk jag tycker är bland det roligaste att göra, näst efter tårtor då. Detta för att dekorationer är verkligen något jag tycker är roligt att pyssla med och även den enklaste dekorationen kan höja ett ganska tråkigt bakverk till en helt ny nivå. 

Red velvet kakor är härliga med sina röda färg och att göra dem som cupcakes var en bra idé då kollegorna på jobbet blev glatt överraskade när det delade på dem och såg insidan. På dessa cupcakes valde jag att spritsa frostingen väldigt enkelt och ha på strössel. Enkelt med samtidigt fint.

 

Ingredientser

Ca 15 stycken

75 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
2 msk röd karamellfärg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
1,5 dl filmjölk
2,5 vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt

Frosting 

60 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad saft från citron
100 g Philadelphiaost
Ev. karamellfärg
Strössel

 

Gör så här:

1.     Värm ungen till 175 grader. 

2.     Vispa smör och socker till en luftig massa. Tillsätt ägget under vispning och vispa ihop till en smet. 

3.     Blanda samman kakao, karamellfärg och vanilj och vispa ner i smeten. Rör ner hälften av filmjölken under långsam vispning, tillsätt hälften av mjölet och vispa jämnt. Tillsätt resten av filmjölken och mjölet. 

4.     Blanda samman bikarbonat och vinäger i en kopp, det skummar hastigt till. Tillsätt i smeten tillsammans med saltet och vispa ihop. 

5.     Fördela smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

Frosting

1.     Vispa smör florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2.     Vispa i Philadelphiaosten. 

3.     Tillsätt ev. karamellfärg om du vill färga frostingen. 

4.     Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera med ex. strössel.

 
//Sofia
 

Kommentera här: