Saltkola- och centerpaj

Länge sedan jag bakade något ordentligt nu känns det som. Det har hänt väldigt mycket annat en period som jag har haft fullt fokus på men tog jag tiden att baka till makens jobb och det blev en saltkola- och centerpaj. Receptet hittade jag i tidningen Hembakat och kände att jag ville prova det. Spontant tyckte jag att det lät som att pajen skulle bli välsigt söt men enligt maken och hans kollegor var det en bra kombination mellan det söta och grädden på toppen. 
 
 
Pajen i sig var inte speciellt svår att göra men däremot tog det rätt lång tid. Detta beror på att man får göra pajen i olika steg. Först gör man botten som sedan skall svalna, därefter görs de två olika fyllningarna var för sig där den första skall hinna svalna och stelna innan den andra kan göras. Sist skall pajen stå i kylskåpet i minst 12 timmar.
 
Jag gjorde pajen två dagar innan jag skulle leverera den till makens jobb. Samma dag som den skulle serveras vispade jag grädden och dekorerade den med de hackade centerbitarna. 
 
Recept
 
Botten
22 digestivekex
2 msk strösocker
180 gram smör
 
Saltkola- och centerfyllning
2 dl strösocker
100 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
15 bitar center
 
Choklad- och centerfyllnig
2 1/2 dl vispgrädde
200 gram mörk choklad, hackad
15 bitar center
 
Topping
3 dl vispgrädde
10 bitar center
1/2-1 dl kolasås
 
Gör så här:
Botten
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en springform, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. För att få de släta/raka kanterna klipper du ut bakplåtspapper och sätter på kanterna. Detta gör du för att kanterna inte ska gå sönder när du senare tar bort formen. 
2. Mix eller krossa digestivekexen till ett fint smul. Lägg kexen i en bunke och rör ner sockret. Tillsätt sedan smöret och rör ihop.
3. Lägg den smuliga massan i formen och tryck till bottnen och kanterna ganska hårt emd en sked så det kompakt och jämt. Gör botten lite tunnare och kanterna lite tjockare.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt den svalna helt. 
 
Saltkolafyllning
5. Värm strösockret på medelhög värme i en kastrull. Rör om hela tiden tills allt socker smält. Sockret kommer att hårdna och bli till små kristaller men det kommer att smälta igen efter en stund. Se till att röra hela tiden så att sockret inte bränns. Tillsätt smöret och låt allt gå ihop.
6. Häll i grädde och låt koka under omrörning i ca 5 minuter tills konsistensen blir tjockare.
7. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt salt och centerbitar. Rör tills chokladen har smält. Låt kolasåsen svalna en aning.
8. Lägg undan ca 1 dl kolasås och förvara den i rumstemperatur (denna används till toppingen senare). Resten av såsen häller du ovanpå digestivebotten i formen. Ställ formen i kylskåp och låt den ståntills kola känns fast, ca 30-45 minuter.
 
Chokladfyllning
9. Värm upp grädden i en kastrull. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smälter. Tillsätt centerbitarna och rör tills du har en fin chokladganache. Låt den svalna ca 20 minuter.
10. Häll chokladfyllningen över kolafyllningen i formen. Ställ i kylskåp minst 12 timmar. 
 
Topping
11. Vispa grädden fluffig. Toppa pajen med grädde. Hacka center i bitar och strö dem över pajen. Häll över kolasåsen. Om kolasåsen blivit för fast kan du värma den i mikron några sekunder. Tänk på att grädden inte ska vara varmare än rumstemperatur när den hälls på pajen annars kommer grädden att smälta. 
 
Servera!
 
//Sofia