Elsa-tårta

 
I början på augusti fyllde dottern 3 år och precis som många andra 3-åringar älskar hon frost. Valet av tårta hade varit klart i flera veckor, en Elsa-tårta skulle det vara och inget annat. Jag funderade länge hur jag skulle göra tårta och efter en del googlande kring hur man kan göra en elsa-tårta bestämde jag mig.
 
Jag började med att baka två tårtbottnar i olika storlekar. Till botten använde jag mig av en springform på 18 cm i diameter. Den övre delen av klänningen valde jag att göra botten i en ugnstålig bunke för att försöka få formen på klänningen direkt istället för att behöva modellera och skära bort massa sen. Bottnarna gjorde jag ett par dagarn i förväg och frös in. 
 
Som fyllning hade jag en hallon och vit choklad blandning som är väldigt enkel men otroligt god. Utanpå har jag spritsat smörkräm som jag färgat. Dockan i mitten är en Elsa-docka som dottern hade sedan tidigare. 
 
Fyllning: (Jag gjorde dubbelt att av denna)
400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon
  • Smält chokladen och låt den svalna.
  • Vispa ihop phipadelphiaosten och florsockret. Vispa ner den smälta chokladen.
  • Rör sist i hallonen. 
 
Smörkräm: (Jag gjorde dubbelt av denna för att vara säker på att det skulle räcka)
115 gram rumsvarmt smör
4-4,5 dl florsocker
2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljsocker
blå karamellfärg
  • Börja med att visa smöret vitt och poröst. Vispa med elvisp i minst 10 minuter. Ju längre tid du vispar desto mindre smörsmak kommer det att vara.
  • Häll i florsockret lite i taget och vispa ihop det ordentligt. 
  • Häll i det kokande vattnet. Det kommer att se ut som att allt smälter men det gör det inte, fortsätt bara visa tills allt gått ihop och bra konsistens.
  • Tillsätt valfri färg. Jag valde blå eftersom elsas klänning är blå. Tillsätt 1-2 droppar åt gångne och vispa. Fortsätt så tills du fått den färgnyansen du vill ha. 
 
Montering:
Dags att montera tårta. Ta fram bottnarna ur frysen om du gjort dem tidigare. Låt den tina nästan helt innan du dela på dom i det antalet bottnar du vill ha. När bottnarna fortfarande är lite frusna smular de inte lika mycket när du delar på dem. 
 
Den övre delen av tårtan valde jag att lägga i en av mina vispbunkar som hade den formen jag önska få på klänningen. Botten delen av klänningen gjorde jag i samma springform som jag gjorde botten in tidigare under veckan. 
 
Plasta först in bunken/formen med plastfolie. Var nogggran med att täcka hela bunken/formen så inte fyllningen rinner ut. Lägg sedan i den botten som skall vara överst. Tänk på att allt ska vända sedan när det sätts ihop helt. Lägg på ett lager fyllning och sedan ytterliggare en botten. Fortsätt så tills du har lagt ihop alla bottnar med fyllning emellan. Låt sedan tårtan så i kylen minst 12 timmar så att fyllningen får stelna och tårtan sätta sig ordentligt. Jag brukar göra dett moment dagen innan jag ska dekorera tårtan. 
 
Dockan i mitten valde jag att först sätta i tom hushållspappersrulle och sedan ta plastfolie runt. Detta för att dockan inte skulle bli alltför kladdig och för att få lite mer stadga i tårtan.
 
Vänd upp den delen av tårtan som skall vara i botten på ett fat eller där du vill ha tårtan och ta bort all plast. Mät ut mitten av botten och skär ut ett hål som dockan få plats att sticka ner i. Jag valde sedan att lägga ett tårtunderlägg ovanpå innan jag satte dit nästa del av tårtan. Det gjorde jag dels för att tårtan inte skulle trilla ihop och dels för att det inte skulle bli så stora och svåra bitar att skära. Sätt på den övre delen av tårtan och gör hål i mitten på denna med. Sätt sedan i dockan och tårtan är klar för att dekoreras.
 
Jag spritsade smörkrämen men en lite tyll så jag kunde göra flera olika mönster enligt dotterns önskemål. Jag spritsade även klänningens överdel direkt på Elsa. Detta var också en anledning till att jag plastade innan dockan innan. Därefter använde jag mig av olika strössel på klänningen. 
 
Båda döttrarna tyckte tårtan var jätte fin.
 
 
 
Inser att jag inte tagit några bilder under arbetetsgång. Vilket var synd. Jag får göra det nästa gång så jag kan visa de olika momenten bättre.
 
//Sofia

Kommentera här: