Kärleksmums

Idag är det alla hjärtansdag och vi är inne i en riktig förkylningsperiod här hemma. Jag passade på att baka kärleksmums dagen till är för att pigga upp oss lite. För att passa lite bättre till dagen tyckte stora dottern att vi skulle göra den som ett hjärta. Jag testade ett nytt recept då jag förlagt bort mitt gamla trogna recept. Receptet jag provade kommer från Fredriks fika. Jag gjorde den enligt receptet men med min ugn borde jag haft inne den minst 5 minuter extra mot tiden som rekommenderades då min blev väldigt kladdig i mitten. I övrigt tycker jag receptet var bra och kakan blev väldigt saftig.
 
 
//Sofia

Vit chokladmousse

När jag gjorde mina munkar valde jag att fylla dom med vit chokladmousse. Chokladmousse kan göras på flera olika sätt men denna gången valde jag att använda mig av något som heter agar agar. Detta är ett ämne som framställs från rödalger och är ett alternativ för vegetarianer och veganer iställlet för gelatin.
 
1 tsk agar agar är ungefär jämförbart med 6 gelatinblad och passar för ca 500 ml vätska.
 
Ingredienser
1/2 tsk agar agar
1 1/2 dl grädde (vispas)
1 dl grädde (blandas med agar agar)
3 äggulor
20 gram vatten (ca 4 tsk)
63 gram socker (ca 3/4 dl)
170 gram vit choklad
 
Gör så här:
  • Häll upp 1 dl grädde i en liten kastrull och blanda i 1/2 tsk agar agar. Värm upp till ca 85 grader. Var noga med att vispa hela tiden, det får ej koka. Låt sedan svalna till rumstemperatur.
  • Vispa 1 1/2 dl grädde hårt och ställ i kylen.
  • Vispa äggulorna till ett skum i en bunke.
  • Koka vatten och socker till 121 grader. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet under konstant vispning. Vispa tills blandningen nått rumstemperatur.
  • Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
  • Häll agar agar blandningen i äggsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan ned den varma chokladen. Låt svalna lite. 
  • Vänd försiktigt ner den vispade grädden och blanda ordentligt.
  • Låt svalna i kylskåp ca 15 minuter. Färdigt.
/Sofia

Munkar

Munkar är något jag alltid har tyckt känns svårt och krångligt att göra. Jag har många gånger funderat på  det men låtit bli då det kännts för svårt. När jag fick ett recept på munkar lätt det spännande och jag blev sugen på att testa men ändå drog jag mig för det och det tog lång tid innan jag faktiskt tog tag i det och bakade. Visst var det en flera olika moment men svårt tyckte jag inte att det var. 
 
 
Ingredienser
Bullar:
1 dl mjölk
25 gram jäst
1 ägg
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 krm salt
1/2-1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
4 1/2 dl vetemjöl + ca 1/2 dl till utbakning
500 ml olivolja till fritering
Valfri fyllning ex, hallonsylt eller vit chokladmousse
Socker att rulla munkarna i
 
Gör så här:
  • Värm mjöken till ca 37 grader, fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en degbunkr. Tillsätt den varma mjölken och rör tills jästen har löst upp sig helt. Tillsätt ägg, socker, smör, salt och kardemumma.
  • Tillsätt ca 4 dl mjöl. Degen ska vara fast men lite klibbig. Blir degen alldeles för lös tillsätter du resten av mjölet också.
  • Täck med bakduk, ställ på varm plats och låt jästa ca 40 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela upp degen i 10 lika stora delar och rulla till bollar. Platta till bollarna lite lätt och låt jästa ytterligare 40 minuter under bakduk.
  • Hetta upp oljan till 180 grader, i en mindre kastrull. Se till att rätt temeratur på oljan. För varm olja gör att munkarna blir brända på utsidan och degiga i mitten. För kall olja gör att munkarna inte blir klara alls. 
  • Firtera munkarna i 3-4 minuter och kom ihåg att vända dom efter halva tiden. Använda dig av en frityrslev.
  • Låt munkarna rinna av på hushållspapper och svalna något innan du rullar dom i socker.
  • Spritsa i den fyllningen du önskar i munkarna. 
 
/Sofia