Munkar

Munkar är något jag alltid har tyckt känns svårt och krångligt att göra. Jag har många gånger funderat på  det men låtit bli då det kännts för svårt. När jag fick ett recept på munkar lätt det spännande och jag blev sugen på att testa men ändå drog jag mig för det och det tog lång tid innan jag faktiskt tog tag i det och bakade. Visst var det en flera olika moment men svårt tyckte jag inte att det var. 
 
 
Ingredienser
Bullar:
1 dl mjölk
25 gram jäst
1 ägg
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 krm salt
1/2-1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
4 1/2 dl vetemjöl + ca 1/2 dl till utbakning
500 ml olivolja till fritering
Valfri fyllning ex, hallonsylt eller vit chokladmousse
Socker att rulla munkarna i
 
Gör så här:
  • Värm mjöken till ca 37 grader, fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en degbunkr. Tillsätt den varma mjölken och rör tills jästen har löst upp sig helt. Tillsätt ägg, socker, smör, salt och kardemumma.
  • Tillsätt ca 4 dl mjöl. Degen ska vara fast men lite klibbig. Blir degen alldeles för lös tillsätter du resten av mjölet också.
  • Täck med bakduk, ställ på varm plats och låt jästa ca 40 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela upp degen i 10 lika stora delar och rulla till bollar. Platta till bollarna lite lätt och låt jästa ytterligare 40 minuter under bakduk.
  • Hetta upp oljan till 180 grader, i en mindre kastrull. Se till att rätt temeratur på oljan. För varm olja gör att munkarna blir brända på utsidan och degiga i mitten. För kall olja gör att munkarna inte blir klara alls. 
  • Firtera munkarna i 3-4 minuter och kom ihåg att vända dom efter halva tiden. Använda dig av en frityrslev.
  • Låt munkarna rinna av på hushållspapper och svalna något innan du rullar dom i socker.
  • Spritsa i den fyllningen du önskar i munkarna. 
 
/Sofia

Kommentera här: